W piątek 22 kwietnia w siedzibie Parku Krajobrazowego odbyły się warsztaty, w trakcie których uczestnicy poznawali walory kulinarne pokrzywy zwyczajnej. To już kolejne ciekawe warsztaty przygotowane przez Zespół Parków Krajobrazowych „Góra Św. Anny”. Tym razem uczestnicy nie tylko zdobywali wiedzę, ale również mogli skosztować swoich wyrobów.
Te aromatyczne i delikatne owoce od wieków były już stosowane w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Są one jednak doceniane i polecane także przez współczesnych lekarzy oraz dietetyków - ze względu na liczne, potwierdzone naukowo walory odżywcze i zdrowotne. Niektóre z nich mogą cię zaskoczyć!
Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Koszt jej produkcji sprawia, że jest droższa od importowanej z południa Europy i północnej Afryki. Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej spróbowaniem? Świeża szypułka prawdę nam powie – przypominają wielkopolscy plantatorzy truskawek.
Nawet nie zauważycie, kiedy ciasto zniknie z talerza... Jest tak pyszne!
Kolejny produkt z naszego województwa został wpisany na Listę Produktów Regionalnych. To słodki jajeczny ajerlikier.
Jednym z fundamentów trwającej kampanii "Moc Polskich Warzyw" jest propagowanie nowego spojrzenia na planowanie posiłków. Idea "połowy talerza" funkcjonuje za granicą od lat. Można się z nią zetknąć pod różnymi nazwami jednak koncepcja jest zawsze tak samo prosta – 1/2 tego, co jemy (w każdym posiłku), powinna należeć do warzyw i owoców - oczywiście krajowych.