Można go zjeść nie tylko na śniadanie, ale również na kolację. Omlet zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie, sprawdzi się także jako posiłek do pracy.
Składniki:
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- odrobina cukru i proszku do pieczenia
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, białka umieszczamy w misce i ubijamy na sztywną pianę. W wysokim naczyniu mieszamy na jednolitą masę żółtka, cukier, proszek do pieczenia, otręby i mąkę. Ma powstać masa o konsystencji gęstej śmietany, jeśli będzie za rzadka możemy dosypać mąki. Delikatnie łączymy zawartość obydwóch naczyń.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, kiedy będzie już odpowiednio nagrzany, wlewamy na nie nasze ciasto i od razu przykrywamy pokrywką. Smażymy na średnim ogniu i po trzech, czterech minutach sprawdzamy, czy dół jest przyrumieniony. Jeśli tak, odwracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze dwie minuty.
Omlety podajemy z dodatkami, np. pomidorami, mozzarellą, rukolą i ulubionym sosem. Jeśli wolimy omlety na słodko, wtedy warto podać je z ulubionym dżemem, masłem orzechowym i bananami lub nutellą.
Komentarze