Najlepiej smakują z domowymi powidłami.
Składniki:
- 100 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 120 ml mleka
- 2-3 żółtka
- 200 g masła lub margaryny
- 750 g mąki pszennej
- powidła lub marmolada
- dodatkowo: cytryna i cukier puder
Przygotowanie:
Z drożdży robimy zaczyn. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodajemy żółtka i wlewamy wyrośnięty zaczyn. Delikatnie łączymy, następnie dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto. Ostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy, wycinamy trójkąty. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy, formując rogale. Układamy na blaszce i pieczemy ok. 12 minut nastawiając piekarnik na 180 stopni.
Rumiane rogaliki studzimy, polewamy przygotowanym lukrem.
Komentarze