Tofu to wysokobiałkowy serek wyprodukowany z mleka sojowego. Jest dobrym zamiennikiem dla wyrobów pochodzących z mleka krowiego, owczego czy koziego. Chętnie zajadają się nim wegetarianie.
Składniki:
- kostka tofu 200 g
- łyżka oleju
- mała cebula
- pół pęczka szczypiorku
na sos:
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka ostrej papryczki w proszku
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- prażone ziarna sezamu
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, tofu kroimy w plastry i smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Odkładamy na papierowy ręcznik.
Ponownie rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i smażymy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy posiekany szczypiorek (trochę zostawiamy do dekoracji), smażymy minutę. W szklance mieszamy składniki na sos. Do patelni z powrotem wkładamy obsmażone tofu, zwiększamy ogień i wlewamy sos. Całość delikatnie mieszamy i pilnujemy, żeby cały serek był zanurzony w sosie. Kiedy większość płynu odparuje zdejmujemy patelnię z ognia, a tofu posypujemy szczypiorkiem i sezamem. Można podawać na gorąco z ryżem lub zabrać jako przekąskę do pracy.
Komentarze