Tłusty czwartek 2023 w powiecie strzeleckim. Jakie przepisy proponują nasze gospodynie?
Tłusty czwartek to dzień, gdy do sklepów i piekarni ustawiają się kolejki, najczęściej po pączki. Są też domy, w których królują swojskie słodkości. Dla tych, którzy chcą się zainspirować i spróbować zrobić je samemu, przedstawiamy kilka, sprawdzonych receptur. Zaproponowały je panie ze Stowarzyszenia Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach, Stowarzyszenia Kobiet Żędowickich, a także z Koła Gospodyń Wiejskich w Sieroniowicach.
Kreple i oponki z Gąsiorowic
Panie ze Stowarzyszenia Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach mają wiele przepisów na tłustoczwartkowe słodkości. Przedstawiamy dwa z nich.
Kreple, czyli pączki
Składniki i przygotowanie
- 600 ml mleka
- 100 g drożdży
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
Wyżej wymienione składniki wymieszać i odstawić na 10 minut, po czym dodać 2 łyżki oleju, 1 kg mąki, 8 żółtek.
Całość wymieszać, wyrobić ciasto i odstawić pod przykryciem na około 50 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta formować kulki średniej wielkości i odczekać do wyrośnięcia. Uformować placuszki, na środku ułożyć trochę twardej marmolady, dobrze skleić i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Wrzucać do gorącego oleju we frytkownicy lub garnku i piec do uzyskania złotego koloru, obracając co jakiś czas. Kreple tradycyjnie nadziewane są marmoladą. Żeby zrobić psikusa domowym łasuchom, panie czasem pozostawiają jakiegoś pączka bez nadzienia lub wypełniają go czymś zaskakującym, na przykład musztardą.
Oponki
Składniki i przygotowanie
- 250 g białego sera
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Zagnieść ciasto. Jeśli będzie lepkie, dodać więcej mąki. Uformować kształt kółek z dziurką w środku, dziurkę można zrobić palcem lub wyciąć i dodatkowo usmażyć jako małe kuleczki. Wrzucać do gorącego oleju i piec na złoty kolor, obracając co jakiś czas.
Zobacz także: Tłusty czwartek 2023 w Opolu i w regionie. Gdzie można kupić pączki?
Puszyste pączki i faworki drożdżowe z Żędowic
Stowarzyszenie Kobiet Żędowickich słynie z placków ziemniaczanych, które można posmakować na niejednej imprezie. Ale to nie oznacza, że jego członkinie nie znają się na wypiekach. Przedstawiamy ich przepis na puszyste pączki i faworki.
Puszyste pączki
Składniki i przygotowanie
- 50 dag, czyli 2,5 szklanki mąki
- 5 dag, czyli 3 łyżeczki cukru
- 6 dag margaryny
- 2 całe jajka i 3 żółtka
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- marmolada
- tłuszcz do smażenia
Całe jajka i żółtka ubić z cukrem i szczyptą soli. Do przesianej mąki dodać mleko, rozczyn z drożdży i roztopiony tłuszcz, nie gorący, ubite jaja i ocet. Wszystko wyrobić, aż będzie odchodzić ciasto od ręki. Następnie uformować kuleczki i smażyć na tłuszczu.
Faworki drożdżowe
Składniki i przygotowanie
- 2 kg mąki pszennej
- 900 ml mleka
- 200 g drożdży
- 6 jajek
- 120 g cukru
- 100 g masła lub margaryny
- 2 l oleju
- 1 cytryna
- 200 g cukru pudru do posypania
Masło lub margarynę rozpuszczamy. Studzimy. Mleko przelewamy do garnka. Podgrzewamy je, by stało się letnie. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, cukier, oraz tyle mąki, by ciasto miało konsystencję śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, sok z cytryny oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 5-7 minut. Następnie dodajemy do niego rozpuszczony tłuszcz. W dalszym ciągu wyrabiamy ciasto, około 5 minut. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ręki i garnka. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość, wykładamy je na stolnicę i wałkujemy na grubość około 6-7 mm.
Ciasto radełkiem dzielimy na pasy o szerokości około 2,5 cm i długości około 12 cm. Na środku każdego wykonujemy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec paska. Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Róże karnawałowe z Sieroniowic
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sieroniowicach na słodkościach znają się bardzo dobrze. Ich wypieki goszczą na wiejskich i gminnych imprezach. Na tłusty czwartek poza pączkami polecają róże karnawałowe.
Róże karnawałowe
Składniki i przygotowanie
Ciasto jak na faworki
- 50 dag mąki krupczatki
- 6 żółtek
- 6 łyżeczek gęstej śmietany
- 1/4 łyżeczki proszku spulchniającego
- 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- 50 dag tłuszczu do smażenia
- 20 dag cukru pudru do obsypania
Śmietanę wymieszać z żółtkami. Do mąki dodać masę śmietanowo-żółtkową, sól, proszek do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy. Wszystkie składki lekko wymieszać. Na końcu dolać łyżkę octu lub spirytusu, by żółtka się nie ścięły, a ciasto nie chłonęło tłuszczu podczas pieczenia. Całą masę zarobić i dobrze wygnieść. Ciasto musi być elastyczne. Aby miało dużo bąbelków, należy je napowietrzyć. W tym celu powstałą kulę ciasta obijamy wałkiem, ponownie składamy w kulę i znów obijamy. Tę czynność powtarzamy do momentu, aż w przekroju ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Z rozwałkowanego, cienkiego placka wycinamy krążki trzech wielkości. Dwa większe krążki nacinamy po obwodzie w pięciu miejscach, tak aby się nie rozpadały, a najmniejszy nacinamy w czterech miejscach. Powstaną płatki. Środki dwóch większych krążków należy posmarować białkiem. Krążki składamy jeden na drugi i lekko przyciskamy pośrodku, by się zlepiły. Tak uformowane róże wkładamy listkami w dół do mocno rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Aby tłuszcz się nie palił, można włożyć do niego obranego ziemniaka. Po usmażeniu róże odsączamy, posypujemy cukrem pudrem, a do środka kwiatka wkładamy konfiturę lub dżem.
Niektórzy mówią, że pączki i nie tylko zjedzone w tłusty czwartek nie tuczą. Tak oczywiście nie jest. Ale przecież taki dzień zdarza się tylko raz w roku. Życzymy słodkiego świętowania!
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze