Makówki
Składniki:
- 200 g mielonego maku
- 1 l mleka
- po 50 dkg miodu, orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych, rodzynek
- 3 bułki
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zalej mielony mak litrem gorącego mleka. Dodaj miód i wszystkie bakalie. Wymieszaj składniki. Dodaj bułki pokrojone w kostkę. Wymieszaj ponownie. Przełóż do miski i odłóż do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce.
Zupa rybna z karpia
Składniki:
- 2 głowy i ogony z karpi
- 3 l wody
- 3 średnie marchewki
- 2 małe korzenie pietruszki
- 1 seler
- 2 pory
- 1 cebula
- przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po płaskiej łyżeczce soli i białego pieprzu
- 4 łyżki kaszy manny
- świeża pietruszka do posypania
- bułki albo chleb na grzanki
Sposób przygotowania:
Gotuj umyte głowy i ogony karpi oraz warzywa przez 3 godziny na małym ogniu. Plus przyprawy. Przecedź rosół przez sitko. 1/3 warzyw pokrój w kostkę do zupy, pozostałą część warzyw możesz użyć do sałatki. Zagotuj. Dodaj kaszę mannę. Zamieszaj. Podawaj z grzankami i świeżą pietruszką.
Pierniki
Składniki:
- 500 g cukru
- 500 g miodu
- 500 g kartofli ugotowanych
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny
- 1 kg mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 paczki przyprawy korzennej do piernika
Sposób przygotowania:
Obierz i ugotuj kartofle. Przeciśnij je przez prasę. Ostudź. Miód, cukier, kakao i przyprawy zagotuj na mały ogniu. Ostudź. Wlej do mąki. Dodaj kartofle, jajka, sodę i proszek. Wymieszaj. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Rozwałkuj ciasto i wycinaj foremkami pierniki.
Smacznego!
Wkrótce następna porcja przepisów, które zaserwują kolejne gospodynie z powiatu strzeleckiego.











Komentarze