Czym się wyróżnia kolumna półkowa?
Destylator półkowy może mieć różną wysokość – zależy to od tego, z ilu segmentów (półek) składa się kolumna. Dzięki takiej konstrukcji kolumna półkowa jest bardziej elastyczna np. od pot-stilla, ponieważ można dowolnie zmieniać wysokość destylatora – dokładając albo odejmując segmenty użytkownik wpływa na moc i inne cechy wytwarzanego alkoholu. Skraplanie par w trakcie destylacji odbywa się właśnie na tych półkach, a do odbioru destylatu służy głowica z chłodnicą oraz zaworem.
Konstrukcja półkowa pozwala produkować alkohole o mocniejszym i wyrazistszym smaku, a użytkownik ma więcej opcji do wykorzystania, przez co łatwiej wyprodukować alkohol odpowiadający indywidualnym preferencjom. O smaku i jakości destylatu decyduje m.in. moc grzania, sterowanie zaworkiem odbioru destylatu oraz liczba półek. Więcej o działaniu tego typu sprzętu: dobrydestylator.pl.
Czy opłaca się inwestować w destylator półkowy?
W porównaniu do pot-stilla jest to destylator trudniejszy w obsłudze, dlatego warto mieć jakieś doświadczenie przed jego zakupem. Będzie to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą eksperymentować ze smakami trunków, bo choć pot-stille też dają taką możliwość, to na kolumnie półkowej da się osiągnąć więcej. Na destylatorach półkowych produkowane są głównie destylaty z owoców i zbóż, takie jak brandy, kirsch, whiskey, calvados, gin, przepalanka czy śliwowica, ale można też zrobić czyste wódki smakowe.
Kolumna półkowa nada się do produkcji spirytusu, choć nie będzie on aż tak dobrze oczyszczony jak spirytus z kolumny rektyfikacyjnej, przewyższy jednak jakością i mocą bimber zrobiony na pot-stillu. Istotne jest więc, co ma być podstawowym efektem produkcji: czysty spirytus czy jednak przede wszystkim destylaty smakowe. Kolumna półkowa kosztuje więcej od pot-stilla, ale jest bardziej wszechstronna i można na niej pracować z różnymi typami zacierów – jest to sprzęt, który przypadnie do gustu producentom szukającym unikalnego stylu.









