Mandarynki, klementynki, pomarańcze i cytryny to najlepsze owoce, które możemy jeść jesienno-zimową porą.
Cytryna nie jest królową jeśli chodzi o zawartość witaminy C, ale ma jej wystarczająco tyle (53 mg/100 g), żeby wspierać odporność naszych organizmów i łagodzić przebieg różnych infekcji. Dzięki zawartości rutyny zapobiega utracie witaminy C z organizmu, uszczelnia także naczynia krwionośne. Właściwości i wartości odżywcze owocu doceniono już w Chinach i Indiach, skąd najprawdopodobniej się wywodzi. Co ciekawe, pierwsza pisemna wzmianka o lemoniadzie cytrynowej pochodzi z Egiptu.
Pomarańcza jest doskonałym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Owoce warto jeść z błonkami, które oddzielają poszczególne cząstki, bo są dobrym źródłem błonnika i wzmacniających działanie witaminy C flawonoidów. Olejek pomarańczowy ma zaś właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne.
Cytrynę i pomarańczę w kuchni można wykorzystywać na różne sposoby. Dodajemy je do ciast, jako bazę pod lukier czy nalewkę, a także do doprawienia wytrawnych dań. Skórkę i sok z owoców można dodać także do kremów np. w słodkich rurkach.
Rurki z cytrynową pianką
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
500 ml śmietany 36%
1 galaretka cytrynowa
skórka z jednej cytryny i sok z połówki
1 roztrzepane białko
cukier
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości 1 cm (długość zależy od tego, jak duże mamy foremki). Zawijamy je na foremkach na rurki, smarujemy z jednej strony białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu staramy się od razu zdjąć je z foremek. Galaretkę wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą (niecała szklanka). Studzimy i czekamy aż stężeje. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku (ok. 5 łyżek). Dodajemy skórkę i sok z cytryny, a także stężałą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią rurki.
Komentarze