Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 14 grudnia 2025 17:17
Reklama
Reklama

Sushi, kofta, tatar z karpia. Uczniowie CKZiU w Strzelcach Opolskich gotują świąteczne potrawy

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich kształci uczniów w wielu zawodach. Jednym z nich jest technik żywienia i usług gastronomicznych. Młodzi ludzie uczą się teorii, ale przede wszystkim nabywają praktycznych umiejętności, a zajęcia odbywają się w profesjonalnej pracowni gastronomicznej. Na początku grudnia odwiedziliśmy uczniów i wzięliśmy udział w warsztatach, podczas których przyrządzane były dania z karpia.
Sushi, kofta, tatar z karpia. Uczniowie CKZiU w Strzelcach Opolskich gotują świąteczne potrawy
Sonia Szewc i Aleksandra Zgubisz zrobiły roladę z karpia

Strzelecka szkoła wzięła udział w projekcie "Czas na rybę". Pierwsza część odbyła się we wrześniu, do CKZiU przyjechał Kamil Klekowski, profesjonalny szef kuchni. Na spotkaniu pokazywał, jak przygotować różne potrawy z pstrąga i karpia. Druga część projektu skupiła się jedynie na drugiej rybie, 20 sztuk karpia trafiło do szkolnej kuchni. Na początek uczniowie uczyli się, jak poprawnie przeprowadzić wstępną obróbkę, ze szczególnym naciskiem na filetowanie.

- Karp jest rybą nietuzinkową i ma bardzo dużo wartości odżywczych. Jest rybą tłustą, ale jej tłuszcze należą do tych najzdrowszych. Nawet bym powiedziała, że jest dość wyjątkowy pod względem składu chemicznego, ze względu na nieprzeciętnie wysoką zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 i Omega 6. A to głównie rybom morskim przypisuje się dostarczanie tych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych do naszej diety - mówi Katarzyna Krępa-Stefanik, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych. 

Gotujemy!

Karp przede wszystkim kojarzy się z Bożym Narodzeniem, ale specjaliści od żywienia apelują o to, żeby jeść go więcej i przede wszystkim częściej. Tradycyjne wersje dań z tej ryby zna każdy - smażony, w panierce, w galarecie lub po żydowsku. Ale uczniowie z CKZiU chcieli pokazać, że z ryby można zrobić wiele różnorodnych oraz nowoczesnych dań. Przygotowano faworki z karpia, karpia pod pierzynką z porów, a także kilka innych potraw.

Kacper Urban i Natalia Rzepczyk zrobili sushi z karpiem.

- Rybę najpierw krótko przesmażamy, dzięki czemu łatwiej jest nam wyciągnąć ości i zdjąć skórkę. Trzeba również ugotować ryż w taki sposób, aby uzyskać kleistą konsystencję, wtedy rulon będzie się ładnie trzymał. Ogórka należy pokroić w słupki, a szczypior umyć - opowiada Kacper. - Kiedy ryba i ryż już wystygną, można zawijać sushi. Do tego polecamy mieszankę sosu sojowego z octem ryżowym - dodaje.

Kacper Filiński i Kamila Piontek robili tatar.

- Najpierw trzeba wykroić filety, zdjąć skórę i skropić mięso sokiem z cytryny. Następnie siekamy je na drobne kawałeczki - mówi Kamila. 

- Jako dodatki wybraliśmy świeży ogórek, rzodkiewkę, zieloną pietruszkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz oliwą, żeby spoiła wszystkie składniki - dodaje Kacper. 

Mateusz Gralka przygotował sałatkę a`la gyros z karpia.

- Rybę należy wyfiletować, następnie posypać przyprawami i usmażyć. Sałatę lodową i śliwki suszone kroimy, orzechy włoskie siekamy, odcedzamy kukurydzę. Z majonezu, jogurtu typu greckiego, czosnku i przyprawy winegret robimy sos czosnkowy. Możemy go doprawić solą i pieprzem - opowiada Mateusz. - Kiedy karp już wystygnie, kroimy go na kawałeczki i układamy na przemian z pozostałymi składnikami w misce lub małych salaterkach. Górę polewamy sosem i gotowe - dodaje. 

Kofta to bałkański klopsik na patyczku. W wersji oryginalnej robiony jest z mielonej jagnięciny, wołowiny lub baraniny. Strzeleccy uczniowie, Jakub Kaczmarczyk i Natalia Ścibor, do przygotowania dania użyli oczywiście karpia. 

- Na początku musimy rybę wyfiletować, później ją przepłukać i zmielić razem z ugotowaną ciecierzycą w maszynce do mielenia mięsa. Masę doprawiamy dużą ilością czosnku, pieprzem i solą. Następnie na wykałaczkach do szaszłyków formujemy podłużne klopsiki i smażymy na oleju - opowiadają uczniowie.

Sonia Szewc i Ola Zgubisz polecają roladę z karpia.

- Po wyfiletowaniu rybę należy ją pokroić na mniejsze kawałki i zmielić - mówi Sonia.

- Następnie dodajemy suszone pomidory w oliwie, sól, pieprz, suszony lubczyk, posiekaną pietruszkę i szczypiorek oraz śmietankę 30%. Całość zagęszczamy bułką tartą, żeby konsystencja przypominała ciasto na kotlety mielone. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy masę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całość musi się zarumienić - dodaje Ola.

Jak mówi Katarzyna Krępa-Stefanik, uczniowie co roku przygotowują również tradycyjny zakwas.

Choć wyfiletowanie ryby jest sztuką, uczniowie podkreślali, że im dłużej ćwiczyli, tym było lepiej. W pracowni gastronomicznej wszystkim przyświeca idea, że trzeba gotować zdrowo, smacznie, po domowemu, ale również być otwartym na smaki świata. I na ostatnich warsztatach mogliśmy się o tym przekonać, było naprawdę pysznie! 


Mateusz Gralka prezentuje sałatkę a`la gyros z karpia

Kofta to efekt wspólnej pracy Natalii Ścibor i Jakuba Kaczmarczyka

Natalia Rzepczyk i Kacper Urban zrobili sushi

Kacper Filiński prezentuje orzeźwiający tatar z karpia


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
ReklamaHeimat
Reklama
ReklamaMaxima 2
ReklamaHelios
Reklama
ReklamaOptyk Ptak 1197
ReklamaRe-gat
zachmurzenie małe

Temperatura: 3°C Miasto: Strzelce Opolskie

Ciśnienie: 1026 hPa
Wiatr: 9 km/h

Ostatnie komentarze
J Autor komentarza: MieszkaniecTreść komentarza: Żeby tylko były dokładne informacje na tych tabliczkach.Data dodania komentarza: 25.11.2025, 06:39Źródło komentarza: W gminie pojawią się nowe tabliczki informacyjne. Turyści powinni być zadowoleni J Autor komentarza: Jerzy S.Treść komentarza: Kacper! Szczerze gratuluję pasji i zaangażowania w historycznych poszukiwaniach. Kontynuuj i rozwijaj zainteresowania związane z przeszłością swojej małej ojczyzny i pamiętaj: per aspera ad astra... Jerzy S.Data dodania komentarza: 23.11.2025, 14:52Źródło komentarza: 18-latek z Piotrówki publikuje unikatowe przedwojenne historie J Autor komentarza: MieszkaniecTreść komentarza: Przebudowa ulicy Dzierżonia w dzielnicy FosowskieData dodania komentarza: 17.11.2025, 07:54Źródło komentarza: Kto rządzi w inwestycyjnym wyścigu w powiecie strzeleckim? Oto ranking G Autor komentarza: SkinnyTreść komentarza: Akcja wygląda na ratowanie dopłat z kasy EU. Śpieszą się, bo rok się kończy. Ale i tak można było przecież za te pieniądze inne konieczne remonty wykonać. Te pewnie były zbyt skomplikowane aby je zakończyć jeszcze przed Bożym Narodzeniem.Data dodania komentarza: 4.11.2025, 10:10Źródło komentarza: Drogi po budowie ronda wyglądają jak po wojnie. Kto je naprawi? S Autor komentarza: SmokTreść komentarza: "Objazd był wytyczony przez Kolonowskie i Ozimek, nie możemy odpowiadać za to, że kierowcy nie stosowali się do niego." - Możecie i odpowiadacie. To ZDW przeprowadził remont i jest odpowiedzialny za wszystko, co się z nim wiąże. Jak bierzecie hydraulika do domu na remont instalacji, to odpowiada on za wszystko, czy przy jego okazji zniszczy. Nie zrobiliście bypassu - to wy za to odpowiadacie. Wytyczyliście nierealny objazd na zasadzie dupochronu - to wy jesteście za niego odpowiadacie. Idziemy dalej - sprapraliście dobrą drogę Kolonowskie - Krasiejów: to wy za to odpowiadacie. Znaleźliście na drodze "mikropęknięcia" i zrobiliście z tego pretekst do przeprowadzenia niepotrzebnego remontu. W tym samym czasie na drodze Kolonowskie - Zawadzkie pęknięcia są już nie tylko mikro, ale i makro, droga zaczyna straszyć dziurami, a most na Małej Panwi tylko czeka, by się zawalić, ale tu remont nie jest potrzebny. W rezultacie zamiast dwóch dobrych dróg mamy teraz dwie spaprane. Na dodatek zabieracie się do remontu dobrej drogi Jemielnica - Piotrówka, kolejny przykład radosnej twórczości, gdzie wywalacie pieniądze w niepotrzebne inwestycje, a drogi, które naprawdę remontu potrzebują, stoją i czekają w kolejce na niewiadomo co. I to niestety wy, ZDW za to odpowiadacie.Data dodania komentarza: 30.10.2025, 08:09Źródło komentarza: Drogi po budowie ronda wyglądają jak po wojnie. Kto je naprawi? G Autor komentarza: SkinnyTreść komentarza: "Artoo-Detoo" ;-) (R2D2)Data dodania komentarza: 20.10.2025, 13:36Źródło komentarza: Od śląskiej godki do globalnej sławy. Synek z Raszowej podbija świat technologii
Reklama
Reklama