Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 8 maja 2024 03:35
Reklama PKW

Wiejskie dobroci - od pasji do własnego ekologicznego biznesu

Mirela i Piotr Paterok mieszkają w Izbicku. Mają wiele zwierząt - koty, psy, kucyki i kozy. Ostatnio do tej trzódki dołączyła także krowa, a pani Mirela zaczęła wyrabiać domowe sery podpuszczkowe.
Wiejskie dobroci - od pasji do własnego ekologicznego biznesu
Pani Mirela kupiła krowę i zaczęła produkować swoje sery

- Mój dziadek był zootechnikiem, miał gospodarstwo, hodował krowy. Od dziecka lubiłam zwierzęta, interesowałam się ich hodowlą - opowiada izbiczanka. - Ten pomysł z serami to trochę na jego cześć.

Zanim wyprodukowała pierwszą gałkę sera czytała różne blogi o serowarstwie, zaglądała na grupy tematyczne na Facebooku, dotyczące produkcji serów. Swoje wyroby testowała na rodzinie i znajomych. Wszystkim bardzo smakowały.

Z czasem nabrała wprawy, uzyskała odpowiednie pozwolenia, i mogła zarejestrować działalność związaną z prowadzeniem rolniczego handlu detalicznego pod nazwą "Wiejskie dobroci".

Interes ruszył dopiero w zeszłym tygodniu, a fama o pysznych serach błyskawicznie dotarła już do miłośników lokalnych produktów i zdrowej żywności.

- Muszę przestrzegać norm jakości, pilnować temperatur produkcji, przechowywania oraz zasad higieny... - zapewnia producentka.

Kupując od lokalnego wytwórcy mamy pewność, że w swój produkt wkłada on całe swoje serce, bo jego klienci są blisko, niełatwo ich oszukać - to znajomi z wioski czy okolicy.

- Całe życie myślałam, że mam uczulenie na laktozę, unikałam nabiału. Teraz od tygodni jem swoje sery i okazuje się, że nie mam alergii - przyznaje izbiczanka - Uczulały mnie pewnie różne dodatki do żywności, dodawane często przez duże koncerny - przypuszcza.

Zachęcamy do skosztowania "Wiejskich dobroci", a także do tworzenia własnych inicjatyw - związanych z drobnym wytwórstwem pyszności. Na pewno to nie jest łatwe, ale daje wiele satysfakcji i sprzyja zrównoważonej gospodarce.


Serki są wyrabiane ze świeżego mleka, według tradycyjnej receptury. Jedynymi dodatkami jest podpuszczka i ewentualnie zioła. Pani Mirela na razie produkuje sery z mleka krowiego, ale zapowiada, że spróbuje też z koziego


Podziel się
Oceń

Komentarze
ReklamaSkład Opału
ReklamaHeimat
ReklamaMaxima - grudzień
ReklamaHelios
ReklamaOptyk Ptak 1197
ReklamaRe-gat
zachmurzenie duże

Temperatura: 10°CMiasto: Strzelce Opolskie

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 14 km/h

Ostatnie komentarze
M Autor komentarza: MonikaTreść komentarza: Już nie mieli kogo zaprosić, starszych panów śpiewających: Na czekoladę poczułem chęć była namiętna bardzo nieletnia. Pani Beata pisze gwiazdy dla mnie to jest ohydne, to ma znamiona pedofilii. Straszne!Data dodania komentarza: 05.05.2024, 20:13Źródło komentarza: Gwiazdy na Dni Ziemi Strzeleckiej - Lady Pank i T.Love J Autor komentarza: MieszkaniecTreść komentarza: OSP Fosowskie jest jedyną atrakcją dla dzieci w Fosowskiem.Dziękujemy OSP Fosowskie i życzymy dużo sukcesów.Data dodania komentarza: 16.04.2024, 11:56Źródło komentarza: Chętnych do Drużyn Pożarniczych nie brakuje J Autor komentarza: MieszkaniecTreść komentarza: Pani Baryga, nie ma szkoły podstawowej w Staniszczach Wielkich.Proszę nie wprowadzać w błąd czytelników Strzelca Oplskiego. Proszę się dokładnie dowiedzieć gdzie ta szkoła się znajduje.Data dodania komentarza: 25.03.2024, 18:43Źródło komentarza: Młodzież recytowała poezję po niemiecku J Autor komentarza: JanTreść komentarza: Jaka praca taka płaca.Data dodania komentarza: 14.03.2024, 10:51Źródło komentarza: Coraz mniej chętnych na radnych. Bo się to nie opłaca S Autor komentarza: AdamTreść komentarza: No ciekawe. Niech pokażą te plany.Data dodania komentarza: 05.03.2024, 12:59Źródło komentarza: Ul. Mickiewicza w Zawadzkiem będzie remontowana jeszcze w tym roku J Autor komentarza: JanTreść komentarza: Dokładne miejsce pożaru to dzielnica FosowskieData dodania komentarza: 26.02.2024, 18:35Źródło komentarza: Uratował seniora przed ogniem. Dzielnicowy z Kolonowskiego z ważnym odznaczeniem
Reklama