Zupa siemieniotka (siemionka lub konopionka)
Składniki:
- 3 l wody (lub mleka)
- 0,5 kg konopi
- 25 dag kaszy jaglanej
- 0 2 cebule
- 0,5 kg kaszy jęczmiennej
- odrobina soli lub cukru do smaku
Sposób przygotowania:
Konopie trzeba najpierw przepłukać, a potem ugotować aż trzykrotnie: za każdym razem zmieniając wodę w garnku. Ziarna konopi powinny popękać. Wtedy można je porcjami odcedzić na sicie, przepłukując letnią wodą. Następnie trzeba je utrzeć przy pomocy tłuczka w moździerzu. Ponownie wypłukać w czystym garnku. W ten sposób z miąższu ziaren uzyskamy białą "płukankę”, która jest podstawą zupy. Rozrzedzamy ją lekko wodą i dodajemy cebulę w całości. Gotujemy.
Kaszę jaglaną natomiast mielimy w młynku do kawy. Następnie rozrabiamy z wodą lub z mlekiem, dodajemy do zupy i mieszamy. Całość trzeba znów zagotować i lekko posolić lub posłodzić do smaku (jest wariant na słodko i na słono w zależności od upodobań).
Uwaga: zupę gotuje się z nasion konopi siewnych (Cannabis sativa), a nie z konopi indyjskich (Cannabis indica) zwanych marihuaną. Siemieniotka ma bardzo starą tradycję: zapiski o niej pojawiają się w licznych utworach z XIX wieku. Takie konopie są legalne i pozbawione działania odurzającego. Ziarna mają duże wartości odżywcze oraz orzechowy smak. Są bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega oraz błonnik.
Postna zupa grochowa
Składniki:
- 3 l wody
- 0,5 kg grochu łuskanego
- 4 średnie marchewki
- 1 seler
- 2 szt. korzenia pietruszki
- 1 por
- 100 g masła
- sól, pieprz, ew. inne przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Groch trzeba namoczyć w wodzie dzień wcześniej i gotować nazajutrz w tej samej wodzie wraz z potartymi na dużych oczkach tarki warzywami oraz z solą i pieprzem. Dodajemy por pokrojony w kosteczkę i gotujemy tak długo, aż się wszystkie warzywa rozgotują. Na koniec dodajemy masła i mieszamy, przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie można podawać z grzankami z czerstwego chleba pokrojonego w kostkę.
Śląskie keksy przez maszynkę (butterkeksy)
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Mieszamy razem: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i cukier waniliowy. Następnie dodajemy posiekane masło, żółtka i śmietanę. Dokładnie wyrabiamy ciasto, po czym zawijamy je w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze partie i przepuszczamy przez maszynkę. Ważne: do wykonania ciastek niezbędne są specjalne przystawki do maszynki do mięsa lub miksera planetarnego z sitkami o różnych wzorach. Ciasto przepychane przez te przystawki przyjmuje różne wzory (np. fale). Trzeba je pokroić na mniejsze odcinki i piec na blasze w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut: aż się zarumienią.
Można je podawać z lukrem i kolorową posypką lub bez - w zależności od upodobań.
O kole
Gospodynie wiejskie z Gąsiorowic aktywnie działają od 1962 roku: początkowo jako koło gospodyń, a od 2005 roku jako Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich. Pań jest pół setki, najmłodsze nie ukończyły jeszcze dwudziestki, a najstarszym niewiele brakuje do setki. Słyną nie tylko z pysznych potraw i festynów. Służą przykładem jako niezwykle skuteczne stowarzyszenie pozyskujące dotacje (nawet 100-procentowe) z różnych źródeł, dzięki czemu organizują dla wioski warsztaty, szkolenia i imprezy rozrywkowe. Są mistrzyniami wielu talentów. W tegorocznej edycji ogólnopolskiego konkursu kół gospodyń zajęły zaszczytne trzecie miejsce w województwie, a upleciona przez nie korona żniwna zdobyła II nagrodę na dożynkach wojewódzkich w kategorii "debiut".
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!












Komentarze