Sprawdź promocje na nasiona na kiełki w sklepie Plantet.pl
Dlaczego warto uprawiać kiełki?
Żadne apteczne multiwitaminy nie zastąpią składników odżywczych dostarczanych z pokarmu, które są dla niego najlepiej przyswajalne. Nie każdy ma jednak własną działkę i ogródek do uprawy warzyw. Na szczęście świeże rośliny można mieć przez całą dobę w kuchni, wystarczy zacząć uprawiać kiełki i mikrolistki. Obfitują one w mikroelementy.
Takie superfoods możesz mieć na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku, nawet w środku zimy. Uprawa kiełków i mikrolistków jest niezwykle prosta, szybka i tania. Możesz traktować je jak naturalne suplementy diety, które poprawią Twoje zdrowie. Z uprawą kiełków i mikrolistków poradzi sobie każdy. Już po około dwóch-trzech tygodnia od wysiania nasion będziesz mieć gotowe do ścięcia rośliny.
Kiełki to samo zdrowie
Do wyboru masz mnóstwo nasion różnych roślin, które różnią się walorami smakowymi i odżywczymi. W kiełkach i mikrolistkach drzemie ogromna moc. Ich spożywanie to sposób na uchronienie się przed niedoborami witamin i minerałów. Zimą i wczesną wiosną trudno o świeże warzywa, dlatego warto już teraz pomyśleć o uprawie własnych superfoods.
Poszczególne rośliny mają rozmaite właściwości. Mogą regulować pracę układu nerwowego i hormonalnego oraz usprawniać działanie układu krążenia. Związki aktywne zawarte w kiełkach i mikrolistkach poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego, niwelują zaparcia i wzdęcia. Ich regularne spożywanie usprawnia przemianę materii. Stanowią wsparcie dla układu odpornościowego. Działają przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie.
Uprawianie kiełków w słoiku
Do uprawiania kiełków nie potrzebujesz wiele. Wystarczy mieć czysty słoik i nasiona. Możesz kupić nowy słoik lub użyć naczynia po jedzeniu. Pamiętaj o tym, aby dobrze wyparzyć słoik. Zabijając bakterie, minimalizujesz ryzyko rozwoju chorób. W czystym słoiku umieść nasiona i zalej je letnią wodą.
Kolejnym krokiem jest zakręcenie słoika lub założenie na niego gazy i odstawienie. Następnego dnia wylej wodę i wypłucz dokładnie nasiona. Muszą być one codziennie przepłukiwane. Słoik powinien leżeć po lekkim skosem, aby nie zalegała w nim woda. Jej nadmiar to prosta droga do rozwoju pleśni na nasionach i rozwoju choroby grzybowej. Zaleca się płukać nasiona od dwóch do trzech razy każdego dnia.
W jaki sposób najwygodniej uprawiać większe ilości kiełków?
Najwygodniej jest uprawiać kiełki w specjalnym naczyniu, czyli w kiełkownicy. Do wyboru masz szklaną kiełkownicę z podstawką lub wariant wielopoziomowy na uprawę trzech różnych rodzajów kiełków w tym samym czasie. Naczynia takie jak kiełkownica dostępna na stronie https://plantet.pl/kielkownica-wielopoziomowa-maxor umożliwia kontrolowanie warunków do właściwego wzrastania kiełków.
Kiełkownica składa się z kilka nakładających się na siebie tacek, zbiornika na wodę i pokrywy. Wystarczy pamiętać o codziennym przepłukiwaniu każdej tacki z nasionkami. Należy to robić od dwóch do trzech razy na dobę. W przypadku kiełkownicy możesz liczyć na równomierne naświetlanie nasion, co przekłada się na wytwarzanie przez rośliny większej ilości chlorofilu. Kiełki są smaczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze.
Jakie kiełki są najbardziej wartościowe?
Jest wiele kiełków do domowej uprawy, ale niektóre cieszą się szczególną popularnością. Należą do nich kiełki rzodkiewki, jarmużu, słonecznika, brokułu. Z mikrolistków można polecić przede wszystkim bazylię, buraka, sałatę, szpinak, cebulę, nasturcję, czerwoną kapustę, amarantus, rzodkiew, kolendrę.
Jeśli nie wiesz, na jakie kiełki się zdecydować, wybierz gotową mieszankę. W okresie jesienno-zimowym rewelacyjnym wyborem jest mieszanka wzmacniająca, która zwiększy odporność organizmu na chorobotwórcze drobnoustroje. Możesz zdecydować się na zestaw https://plantet.pl/nasiona-na-kiel-ki-mieszanka-wzmacniajae-ca-organizm-nasiona-w-legutko, na który składają się nasiona soi, fasoli Mung i fasoli Adzuki.










