Produkty i potrawa z terenu powiatu strzeleckiego docenione
Podczas Święta Województwa Opolskiego, które odbywało się w niedzielę, 11 czerwca, w Mosznej, rozstrzygnięto etap regionalny XXII Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Z sukcesem wróciła z niego Winnica Rodzinna Cwielong-Olszewski z Balcarzowic, Wiejskie Dobroci z Izbicka, Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich z Gąsiorowic, a także Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Niezdrowic.
Winnica Rodzinna Cwielong-Olszewski z Balcarzowic została doceniona za wina Moscato. Tuż obok ajerlikieru z Cukierni Magosz z Krapkowic uznano je za najlepszy regionalny napój alkoholowy.
Wiejskie Dobroci z Izbicka nagrodzono za masło. Zgodnie z oceną komisji, zostało ono najlepszym regionalnym produktem mlecznym. W tej samej kategorii wyróżnienie zdobył również syr wiejski, który przygotowało Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich z Gąsiorowic.
Panie z Gąsiorowic otrzymały też wyróżnienie za danie, którym był żur z maślanki, wątróbka gęsia z młodymi kartoflami, koperkiem i szarpany szałotem na słodko-kwaśno, a także z kompotem z truskawek i rabarbarem.
Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Niezdrowic zdobyło natomiast uznanie za przyrządzoną przez jego przedstawicielki potrawę. Była nią polewka z kapołki i krupniok na ciapkapuście. Danie zajęło trzecie miejsce i tym samym znalazło się wśród najwyżej ocenianych.
- To dla nas ogromny sukces, ponieważ pierwszy raz startowaliśmy w konkursie kulinarnym - mówi Jessica Lochmajer, przewodnicząca Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Niezdrowic. - Cieszymy się nim i mamy nadzieję, że napędzi nas do dalszego działania.
Do Mosznej ze swoim miodem rzepakowo-wielokwiatowym wybrała się również Pasieka Gucio z Niezdrowic. Niestety, nie udało się zdobyć żadnego wyróżnienia, ale przypomnijmy, że dwa lata temu jej właściciele odebrali nagrodę "Perła 2021" za miód lipowy. Uznano go wtedy za najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy.
Celem konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" jest promowanie tradycyjnej, regionalnej żywności, a także upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Za organizację etapu regionalnego odpowiadała Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze