Panie z Dolnej pokazały się ze smacznej strony
Panie z koła Związku Śląskich Kobiet Wiejskich w Dolnej już po raz kolejny wzięły udział w Wojewódzkiej Wystawie Stołów Wielkanocnych, zorganizowanej tym razem w Głogówku. - Co roku wybieramy jeden motyw, zgodnie z którym przygotowujemy i dekorujemy nasz stół - mówi Urszula Plachetka, przewodnicząca koła w Dolnej. - Były już różne kolory przewodnie, a w tym roku postanowiłyśmy postawić na naturę i akcenty wiosenne.
Stół pokryty był jasnym, sztrykowanym obrusem i przyozdobiony żółtymi żonkilami, baziami, a także jęczmieniem, wcześniej zasianym przez gospodynie. Uginał się on potraw, zarówno tych tradycyjnych, jak i bardziej współczesnych.
- Zamysł jest taki, że odtwarzamy przepisy naszych babć, ale myślimy, że kuchnię warto urozmaicać i mieszać smaki - opowiada przewodnicząca koła. - Zaprezentowałyśmy białą kiełbasę z żurkiem, kartofelsalat, pasztet z jajkiem, jajka faszerowane, jajka w zalewie kminkowo-cebulowej, karczek w cieście francuskim. Oczywiście, obok dań wytrawnych nie zabrakło też czegoś na słodko. Był frankfurter, tradycyjny kołacz, szplitry, ciasteczka z cukrem, czy szpajza w trzech kolorach i smakach: kakaowym, cytrynowym i agrestowym.
Przygotowano też wielkanocnego baranka, a także świąteczną babkę.
- Kilka tygodni wcześniej omówiłyśmy, co przyrządzimy i podzieliłyśmy się zadaniami - mówi Urszula Plachetka. - Właściwie każda z nas, a było nas 13, coś zrobiła i tym sposobem, wspólnymi siłami zapełniłyśmy cały stół.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze