Co się kryje w sushi?
Sushi to termin znany już na całym świecie i nie każdy wie, co się pod nim kryje. Dosłowne tłumaczenie nie brzmi może tak smacznie, jak smakuje sama potrawa, bo oznacza ono kwaśny ryż. Kwaśność pochodzi od octu, którym skrapiano ryż i przekładano nim rybę. Był to sposób na to, by ryba się nie zepsuła. Początkowo sushi wcale nie przypominało tego, które teraz serwuje większość restauracji.
Zdaniem Japończyków sushi europejskie bardziej przypomina odmianę amerykańską niż taką, którą podaje się w Japonii czy Chinach. Co ważne, to z Chin pochodzi ta potrawa, gdzie powstała jako sposób przechowywania ryby ok. 300 r. p.n.e. Obecnie ocet zastąpiony jest sosem sojowym, czyli najpopularniejszą przyprawą japońską, która jednak nie służy długotrwałemu przechowywaniu, a bardziej efektom smakowym. Na tym tajemnic kryjących się w sushi nie koniec.
Sushi od środka
Choć wygląd sushi przyciąga i zachwyca, w tym przypadku jednak liczy się przede wszystkim wnętrze, a w nim sushi skrywa wiele. Rodzaje sushi to pierwsza kwestia decydującą o smaku potrawy, a drugą są konkretne przyprawy. Tradycyjne nazwy sushi to choćby sashimi lub nigiri i są to bardzo skromne odmiany składające się z surowego kawałka ryby albo owoców morza. W przypadku nigiri ten składnik dodatkowo umieszczony jest na prostokątnym kawałku ryżu. Taka potrawa z ryżem lub bez łączona jest z sosem sojowym i wasabi, które stanowią najpopularniejszy dodatek do sushi na całym świecie.
Odmiana maki tak naprawdę nie jest popularna w Azji, a jest ulubionym i najbardziej klasycznym amerykańskim i europejskim sushi. Są to rolki zawinięte w wodorosty nori, a w środku może znaleźć się wszystko, bo i ryba, owoce morza, owoce, warzywa czy nawet tofu. Przyprawy podawane do sushi mają za zadanie podkreślenie smaku całej potrawy lub oczyszczanie kubków smakowych przed sięgnięciem po kolejny rodzaj sushi – tę funkcję spełnia imbir. Co jeszcze warto wiedzieć o sushi?
Więcej o rodzajach sushi znajdziesz na: https://sushifoodfactor.pl/jakie-sa-rodzaje-sushi/
Sushi – tradycja ma znaczenie
Sushi spożywa się w jednym kawałku naraz. Jest to kompletna potrawa i jej smakiem delektować się możemy, tylko jedząc cały kawałek z dodatkami naraz. Sushi tradycyjnie spożywa się pałeczkami, a nie sztućcami. Ewentualnie pałeczki można zastąpić, jedząc potrawę palcami. Choć lubimy posiłki popijać, tradycyjnie do sushi nie podaje się napojów, a już na pewno nie wino czy piwo. W restauracjach podaje się najczęściej zieloną herbatę lub napój aloesowy, czasem też wino śliwkowe, które jednak różni się od popularnych w Europie win. Sushi powinno się spożywać zaraz po zrobieniu, dłuższe przechowywanie, szczególnie w lodówce pozbawia potrawę walorów smakowych.
Komentarze