Zielony sernik z malinowym twistem
Orzeszki pistacjowe mają nie tylko charakterystyczny smak, ale także kolor. Na bazie masła pistacjowego możesz przygotować np. sernik. Podstawą tego deseru będzie oczywiście ser, jednak nie może tu zabraknąć dobrej jakości masła orzechowego. Aby mieć pewność, że używasz produktów z najwyższej półki, przygotuj je samodzielnie. W wielu marketach przed świętami znajdziesz pistacje w promocji, a to sprawi, że sporo zaoszczędzisz. Taką pastę musisz wymieszać z twarogiem, jajkami, cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Gotową masę wystarczy wyłożyć na wcześniej zrobiony spód z kruchych ciasteczek i piec przez kilkadziesiąt minut. Na koniec sernik polej musem malinowym, który słodkiej, orzechowej strukturze doda świeżości.
Urok prostoty, czyli babka pistacjowo-limonkowa
Na świątecznym stole zazwyczaj pojawia się keks lub zwykła babka, która raczej nie jest ulubionym ciastem Polaków. Swoich gości zaskoczysz, jeśli ten przeciętny wypiek zamienisz na babkę pistacjowo-limonkową. W tym przepisie poza zmielonymi pistacjami pojawiają się także migdały, które odgrywają rolę mąki. Do orzechowo-migdałowego proszku musisz dodać masło, jajka, cukier, skórkę z dwóch limonek i odrobinę wanilii. Po upieczeniu babkę możesz polać lukrową polewą i posypać kawałkami pistacji, które dodadzą wypiekowi uroku. Takie zielone ciasto cudownie zaprezentuje się pośród świątecznych dekoracji i zniknie z talerza zdecydowanie szybciej niż keks.
Bezowa królowa z pistacjowym kremem
Tort bezowy nie jest raczej klasycznym, świątecznym deserem, jednak z pewnością zrobi na gościach ogromne wrażenie. Śnieżnobiała beza przełożona pistacjowym kremem jest naprawdę wykwintną propozycją, która zrobi z ciebie mistrza cukiernictwa, a jajka w promocji będą znakiem od losu, że powinieneś zaszaleć i zdecydować się na tę właśnie słodkość. Wbrew pozorom samo przygotowanie bezy nie jest trudne. Wystarczy, że starannie oddzielisz biała i ubijesz je na sztywną masę ze sporą porcją cukru, łyżeczką soku z cytryny oraz łyżeczką mąki ziemniaczanej. Cierpliwości natomiast wymaga suszenie bezy, które może trwać nawet kilka godzin. W tym czasie jednak spokojnie uszykujesz sobie krem składający się z pistacjowego masła, serka mascarpone oraz kremówki. Możesz być pewny, że takiemu torcikowi nikt się nie oprze i stanie się on nową, świąteczną tradycją.
Jakie pistacje najlepiej sprawdzą się w świątecznych przepisach?
Zanim zaczniesz realizować jeden z powyższych przepisów, poszukaj odpowiednich orzechów. W sklepach najłatwiej znaleźć pistacje solone, ale nie są one dobrym materiałem do deserów. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się orzeszki bez dodatków, które sprzedawane są w łupinkach. Niech jednak nie zniechęca cię twarda skorupka, ponieważ to właśnie ona sprawia, że orzechy mają wspaniały smak, a wyłuskanie z łupinki pistacji zajmuje dosłownie sekundę. Na bazie takich orzechów przygotujesz pyszne desery, a także masło, które sprawdzi się również na kanapkach.
Pistacje przez wiele lat były niedoceniane na polskim rynku i jedynym pistacjowym deserem dostępnym w cukierniach były lody. Dzisiaj jednak te niewielkie orzeszki są prawdziwym hitem. Właśnie dlatego musisz je wykorzystać podczas tegorocznych świąt.
Komentarze