Moczka
Składniki:
- 5 l wody
- 0,5 kg pierników
- pół szklanki cukru
- 25 g suszonych śliwek
- 25 g płatków migdałowych
- 25 g rodzynek
- 25 g moreli
- 25 go suszone gruszki
- 25 go suszone jabłka
- 1 cytryna (sok)
Sposób przygotowania:
Wszystko razem gotować przez około 3 godz., mieszając jak najczęściej, bo piernik po rozpuszczeniu lubi opadać i się przypalać. Oczywiście można wszystkiego dodać dużo więcej, według własnego uznania, ale ta porcja nie jest ani za rzadka ani za gęsta. Moczkę można jeść na ciepło w postaci zupy na słodko lub na zimno jako deser.
Piernik z powidłami
Składniki:
- 120 g masła
- 150 g cukru
- 50 g miodu
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżeczki kawy zbożowej rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki sody
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki kakao
Powidła śliwkowe do przełożenia według uznania.
Sposób przygotowania:
W garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać na minimalnym ogniu co chwilę mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia, odczekać aż się wystudzi i dodawać pozostałe składniki: sodę, mleko i jajka, za każdym razem mieszając. Dodać mąkę przez sitko oraz kawę. Masę wylać do przygotowanej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec 180 stopni C ok. 55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami.
Kapusta z grzybami
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 5 dag suszonych grzybów
- 12 dag masła
- szczypta pieprzu
- listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną przepłukać i zagotować, dodając jeden listek laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Gdy kapusta jest bardzo kwaśna, pierwszy wywar należy odlać i rozpocząć gotowanie od nowej wody. W trakcie gotowania dodać grzyby. Całość gotować do miękkości do chwili, gdy nadmiar wody odparuje, a kapusta pozostanie tylko wilgotna. Masło lekko zrumienić i dodać do kapusty. Całość poddusić jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Dodać zmielony pieprz do smaku i sól w razie potrzeby.
Smacznego!
Wkrótce następna porcja przepisów, które zaserwują kolejne gospodynie z powiatu strzeleckiego.
O kole
Koło Gospodyń Wiejskich w Grodzisku działa niespełna dwa lata. Zostało utworzone w marcu ubiegłego roku. W skład koła wchodzi 38 osób, w tym dwóch panów.
- Stwierdziłyśmy, że będziemy się nazywać "Gospodynie jak marzenie" - mówi Natalia Gordzielik z Koła Gospodyń Wiejskich w Grodzisku. - Bardzo aktywnie działamy, udało nam się już dwa razy pozyskać środki z Urzędu Marszałkowskiego w Opolu na tradycyjne stroje opolskie. Ostatnio zrealizowaliśmy projekt "Mleczne fantazje", podczas którego odbyły się warsztaty serowe. Ponadto włączamy się w różnego rodzaju akcje organizowane zarówno u nas w sołectwie, jak i w całej gminie, jarmarki czy festiwale.
Na Jarmarku Wielkanocnym w Bierkowicach koło z Grodziska zabłysnęło "zimnymi szłapkami" i zdobyło pierwsze miejsce w konkursie, w którym rywalizowało 45 kół, a jury oceniało 115 potraw.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!












Komentarze