Zmagania odbyły się z końcem sierpnia podczas dożynek powiatowo-gminnych w Rychnowie (gmina Namysłów). - Bardzo cieszymy się, że nasze umiejętności kulinarne zostały docenione i zajęłyśmy trzecie miejsce na Opolszczyźnie - mówi Katarzyna Szeliga, wiceprzewodnicząca KGW w Starym Ujeździe. - Nasze koło jest stosunkowo nowe, więc tym bardziej mamy powody do radości.
Docenione danie to "kluski zawarte", które podano ze szpyrką oraz kiszoną kapustą zasmażaną z leśnymi grzybami.
- Kluski zawarte, czyli zamknięte z zawartością w środku: najczęściej mięsną - wyjaśnia Katarzyna Szeliga. - To nie tylko bardzo tradycyjna potrawa, co miało znaczenie podczas konkursu, ale również podkreślenie gospodarności śląskiej gospodyni.
- Sukces w pełni motywuje nas, aby dalej pielęgnować lokalne smaki i kulinarne dziedzictwo naszej ziemi - dodaje.
Przypomnijmy, że "kluski zawarte" ze Starego Ujazdu wcześniej zwyciężyły w etapie powiatowym "Bitwy Regionów", który rozstrzygał się w Niezdrowicach.
Gratulujemy i życzymy jeszcze wielu kulinarnych osiągnięć!
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!











Komentarze