Orzechy włoskie, brazylijskie, pistacje, orzeszki ziemne czy migdały należą do nasion strączkowych. Mają bardzo wysoką wartość odżywczą, zawierają m.in. zdrowe kwasy tłuszczowe jednonienasycone, białko, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminy E i K, magnez, miedź czy selen. Są bardzo kaloryczne, bo zawierają sporo tłuszczów, jednak są to zdrowe tłuszcze nienasycone, niezbędne dla naszego organizmu.
Orzechy można wykorzystywać na różne sposoby, wszystko zależy od naszej wyobraźni. Pokrojone i starte dodajemy do ciast, babeczek i owsianek, całymi kawałkami ozdabiamy torty i urozmaicamy domowe czekoladki, robimy masło orzechowe. Orzechy dobrze też komponują się z sałatkami i tartami na wytrawnie. Najłatwiej jednak sięgnąć po nie i po prostu pochrupać. Kiedy szykujemy jedzenie do pracy, warto do małego pudełeczka dać trochę orzechów, rodzynek, żurawiny czy innych bakalii. Zdrowa przekąska zawsze będzie pod ręką, a nam minie ochota na słodycze.
Komentarze