Gryczany, lipowy, akacjowy czy wielokwiatowy - to tylko niektóre z miodów, które można kupić. Przy wyborze tego odpowiedniego warto kierować się jego specyficznymi właściwościami i tym, dla kogo najbardziej jest polecany. Miód wzmacnia serce, ożywia mózg, a także koi nerwy. Dzięki swoim działaniom antybakteryjnym zwalcza niektóre bakterie lepiej niż antybiotyki. Zawiera duże ilości mikroelementów np. potasu, chloru, magnezu, wapnia, kwasu foliowego czy żelaza.
Jesienią i zimą chętniej używamy miodu w kuchni, dodając go do herbaty lub używając do wszelkiego rodzaju pierniczków i świątecznych ciast. Miód dobrze komponuje się z orzechami, można je połączyć w słoikach i podarować jako podarunek dla bliskiej osoby.
Orzechy w miodzie
Składniki:
100 g świeżo wyłuskanych orzechów włoskich (mogą też być migdały)
miód dobrej jakości, ok 200 ml
opcjonalnie 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Przygotowanie:
Dwa małe słoiczki myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Orzechy prażymy na suchej patelni, przekładamy do słoiczków. W rondelku podgrzewamy miód, dodajemy cynamon i zalewamy nim orzechy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut. Odstawiamy do góry dnem.
Komentarze