Kiszonki to dobra porcja witamin, a także naturalny probiotyk ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego. Są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa i owoce, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Kiszonki dostarczają m.in. witamin z grupy B, regulują metabolizm, zapobiegają zaparciom, zwiększają przyswajalność żelaza, dzięki czemu chronią przed anemią. Kisić można przede wszystkim produkty z dużą zawartością cukru i wody. Oprócz najbardziej popularnych ogórków i kapusty mogą to być też marchew, cebula, czosnek, papryka, buraki czy nawet owoce np. jabłka i śliwki.
Gotowe kiszonki można wykorzystywać do różnych dań. Na obiad lub kolację proponujemy karkówkę zapieczoną z kiszoną kapustą i ananasem.
Składniki:
600 g kapusty kiszonej
1 kg karkówki
puszka ananasa
sól, pieprz, kolendra
majeranek, ostra papryka w proszku
olej
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Nacieramy je przyprawami i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Kapustę odciskamy, jeśli jest bardzo kwaśna, możemy dodatkowo przepłukać ją wodą. Połowę kapusty układamy na dnie naczynia żaroodpornego, kładziemy mięso, a następnie resztę kapusty. Na wierzchu układamy pokrojone kawałki ananasa i polewamy sokiem. Całość pieczemy pod przykryciem ok. 2 godziny w temperaturze 200 stopni.
Komentarze