Azjatyckie gulab jamun
To malutkie pączki popularne w południowej Azji m.in. w Indiach, Sri Lance czy Nepalu. Gotowe macza się w syropie cukrowym wymieszanym z kardamonem, wodą różaną czy szafranem. Gulab jamun jada się na weselach, festiwalach i podczas muzułmańskich świąt.
Składniki na ciasto:
200g mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
100 ml śmietany 18%, kwaśnej
Przygotowanie:
Mleko w proszku przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i mąką. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Odsądzamy na papierowym ręczniku.
Składniki na syrop:
300 g cukru
4-5 łyżek wody różanej
kilka ziarenek kardamonu
do dekoracji: pistacje, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
W garnku gotujemy 2 szklanki wody i ziarenka kardamonu. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Dolewamy wodę różaną, podgrzewamy 2 minuty i zdejmujemy z palnika. Do gotowego syropu wkładamy usmażone kulki i zostawiamy je tak co najmniej na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy np. wiórkami kokosowymi.
Przepis pochodzi ze strony ostra-na-slodko.pl
Włoskie bomboloni
Włoskie pączki wypełnia się najczęściej kremem waniliowym, czekoladowym lub konfiturą malinową. Bomboloni są miniaturkami, a najlepiej smakują na ciepło z cappuccino.
Składniki na około 30 sztuk:
275 g mąki pszennej chlebowej
275 g maki pszennej
70 g cukru
100 g roztopionego masła
125 ml wody
125 ml mleka
3 duże jajka
10 g suchych drożdży
pół łyżeczki soli
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki/spirytusu
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta (ok. 50 g na pączek), formujemy kulki i odkładamy. Ponownie zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie smażymy paczki w dobrze rozgrzanym oleju. Odsądzamy na ręczniku papierowym. Po lekkim ostudzeniu nadziewamy kremem budyniowym, oprószamy cukrem pudrem.
Składniki na krem budyniowy:
6 żółtek
100 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej
450 ml mleka
nasionka z 1 laski wanilii
Przygotowanie:
Żółtka i cukier ucieramy do białości, aż masa będzie puszysta. Dodajemy 50 ml mleka, mąkę, nasionka z wanilii i miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy w rondelku. Do wrzącego mleka dodajemy masę żółtkową i gotujemy jak budyń, aż całość zgęstnieje. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą, tak żeby folia dotykała kremu i studzimy.
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
Greckie loukoumades
To typowy grecki deser, który smakiem i wyglądem przypomina tradycyjne pączki, ale jest o wiele łatwiejszy do przygotowania. Chrupiące drożdżowe kulki polewa się słodkim syropem i posypuje posiekanymi pistacjami lub orzechami włoskimi.
Składniki na ciasto (ok. 35 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 szklanki mleka migdałowego
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
1 łyżka cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
W misce łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy ciepłą wodę i mleko, mieszamy, aż uzyskamy podobne ciasto jak na naleśniki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny. Ciasto powinno potroić swoją objętość. Gdy będzie już gotowe, w garnku podgrzewamy olej. Moczymy łyżeczkę w gorącym oleju, nabieramy nią ciasto i ostrożnie wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż będą złoto-brązowe. Później układamy na ręcznikach papierowych, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Składniki na syrop:
1/2 szklanki syropu klonowego
1 pomarańcza
laska cynamonu
dodatkowo: drobno posiekane pistacje lub orzechy włoskie
Przygotowanie:
W rondelku łączymy syrop klonowy i sok z pomarańczy. Dodajemy laskę cynamonu i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż syrop trochę zgęstnieje. Wyjmujemy cynamon i polewamy jeszcze ciepłe loukoumades. Posypujemy drobno pokrojonymi orzechami.
Przepis pochodzi ze strony lazycatkitchen.pl.
Fińskie tippaleivät
To rodzaj ciastek w formie gniazd, które smaży się w głębokim oleju. Finowie przygotowują je na majowe święto Vappu, czyli noc Walpurgii. Początkowo było to święto ludzi z wyższych sfer, obecnie jest wesołą zabawą przypominającą karnawał.
Składniki:
170 g mąki
100 ml mleka
2 jajka
30 g cukru
szczypta soli
cukier puder
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jajka i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Przelewamy do rękawa cukierniczego, jego otwór nie powinien przekraczać 2 mm średnicy. W garnku rozgrzewamy olej, wyciskamy na niego masę tworząc gniazdka. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony www.kuchniokracja.hanami.pl
Komentarze