Składniki na ciasto (ok. 40 sztuk):
5 szklanek mąki pszennej
2 opakowania suchych drożdży (14 g)
2 jajka
1,5 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki letniej wody
pół szklanki drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1/3 szklanki roztopionego masła
2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat, wałkujemy na grubość ok. 1 cm, szklanka wykrawamy kółka, a kieliszkiem mniejsze kółka. Odkładamy na ok. 30. Po tym czasie smażymy je w głębokim oleju, z każdej strony po kilka minut. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe donuty polewamy lukrem przygotowanym z ciepłej wody i cukru pudru, rozpuszczoną czekoladą i zdobimy według uznania.
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com.
Komentarze