Składniki na około 20 sztuk:
240 ml wody
50 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka
Dodatkowo:
olej do smażenia
drobny cukier
Przygotowanie:
Do garnka dajemy wodę, masło, cukier, sól i czekamy, aż wszystko się rozpuści. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstraktem z wanilii. Zdejmujemy z palnika i ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów garnka. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po kolei jajka i dobrze miksujemy, tak żeby ciasto była gęste i jednolite. Przygotowujemy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki i przekładamy do niego ciasto. Rozgrzewamy olej i wyciskamy na niego churrosy. Smażymy po dwie minuty z każdej strony. Gotowe układamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem, możemy też podawać z sosem czekoladowym lub karmelem.
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.
Komentarze