Gnocchi to rodzaj włoskich kluseczek. W zależności od regionu można znaleźć różne wersje potrawy m.in. z sera czy warzywnego puree. Najbardziej znane są jednak kluseczki z ziemniaków, przypominają polskie kopytka.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 350 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- posiekana natka pietruszki (ilość zależy od nas)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kiedy są już miękkie, obieramy je ze skórki - ważne, żeby były jeszcze bardzo ciepłe. Przeciskamy je przez praskę, dodajemy żółtka, mąkę, przyprawy i posiekaną drobno natkę pietruszki, dokładnie wyrabiamy. Żeby ułatwić sobie pracę i zaoszczędzić trochę czasu, z powstałej masy ręcznie formujemy niewielkie kluseczki i widelcem robimy na nich charakterystyczny wzorek. Jeśli chcemy, możemy masę podzielić na 6 części, z każdej uformować wałek, pokroić go na 1,5 cm kawałki i wtedy odcisnąć widelcem wzór.
Kluseczki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minut. Możemy je podać z dobrej jakości oliwą lub z roztopionym masłem i cytryną. Całość ozdabiamy pietruszką lub bazylią.
☐
Komentarze