Pizza jest prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca. W sam raz na obiad.
Składniki na spód:
- 50 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- odrobina oliwy
Składniki na wierzch:
- 2 kulki mozzarelli
- 6 ziemniaków (mogą być wcześniej ugotowane)
- por
- 3 ząbki czosnku
- kawałek boczku
- po gałązce tymianku i rozmarynu
Przygotowanie:
Z drożdży i cukru zarabiamy rozczyn. Kiedy wyrośnie, wlewamy go do miski z mąką, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. W tym czasie oczyszczamy por i kroimy go w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i por. Dusimy około 15 minut, pod koniec dodajemy gałązkę tymianku i rozmarynu, studzimy.
Kiedy nasze ciasto jest już odpowiednio wyrośnięte, dzielimy je na dwie części i rozkładamy na wysmarowanych oliwą blaszkach. Bezpośrednio na cieście rozkładamy mozzarellę, na wierzchu układamy pokrojone w plasterki ziemniaki, przesmażony por i pokrojony (w kostkę lub plasterki) boczek. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 230 stopni. Podajemy z oliwą lub ulubionymi sosami.
☐
Komentarze