To prosta i sycąca potrawa z regionalnej kuchni Podhala. Jej głównym składnikiem są ugotowane ziemniaki, a towarzyszy im kilka prostych dodatków, które z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- jajko
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy. Następnie przepuszczamy przez praskę i studzimy. Łączymy je z mąką i jajkiem, doprawiamy do smaku. Wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto. Z masy formujemy owalne placki o średnicy około 7 cm i grubości około 2 cm. W oryginalnym przepisie znajdziemy zapis, że placki piecze się na rozgrzanej blasze kuchennego pieca. Jeśli mamy w naszych kuchniach taki piec, jak najbardziej możemy go wykorzystać. Jeśli go nie mamy, to najlepiej wybrać patelnię grillową bez tłuszczu. Placki smażymy na średnim ogniu, tak żeby miały chrupiącą skórkę i delikatny, miękki środek. Podajemy je z masłem czosnkowym, sosem grzybowym lub skwarkami.
☐
Komentarze