Składniki na spód:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
70 g mąki
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
250 g białego twarogu (półtłusty)
250 g mascarpone
500 ml śmietany 30%
200 g masy kajmakowej
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
dodatkowo:
ciasteczka oreo, cukierki krówki
Przygotowanie:
Masło kroimy na kostkę i umieszczamy w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy na małym ogniu. W osobnej misce mieszamy jajka i cukier, dodajemy do nich rozpuszczoną masę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Okrągłą formę (ok.25 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Teraz zabieramy się za przygotowanie masy. W misce ucieramy biały twaróg z mascarpone. Do misy miksera wlewamy śmietanę 30% i ubijamy. Dodajemy do niej twaróg z mascarpone i dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy kajmak, cukier puder do smaku i łączymy. W międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy ją zimną wodą (tak, żeby była cała zalana) i odstawiamy do momentu, aż wsiąknie wodę. Później podgrzewamy ją w kąpieli wodnej i rozpuszczoną dodajemy do masy serowej. Gotową masę wykładamy na spód brownie, wyrównujemy i dekorujemy według uznania np. ciasteczkami oreo i pokrojonymi cukierkami krówkami.