- Wśród przyczyn wyrzucania żywności najczęściej wymienianą, już od kilku lat, jest przekroczenie terminu przydatności do spożycia (29 % wskazań). Istotnie rzadziej wymieniane są: zbyt duże zakupy (20 %), zbyt duże porcje posiłków (15 %), zakup złego jakościowo produktu (15 %) oraz niewłaściwe przechowywanie żywności (13 %) - czytamy w Tygodniku Polskiego Instytutu Ekonomicznego.
Wyrzucanie żywności można jednak ograniczyć, przede wszystkim planując zakupy i wychodząc do sklepu z listą. Kupujemy tylko to czego potrzebujemy, dlatego wcześniej należy przejrzeć lodówkę i kuchenne szafki. Dobrze też z wyprzedzeniem zaplanować posiłki, wtedy łatwiej będzie zrobić racjonalne zakupy. Kiedy już jesteśmy w sklepie, należy sprawdzić datę przydatności danego produktu. Określenie "należy spożyć do" używane jest na produktach mało trwałych, jak np. nabiał i oznacza, że po wskazanym terminie, produkt nie nadaje się do spożycia. Jeśli widnieje napis "najlepiej spożyć przed" wtedy po upłynięciu terminu produkt nadal można zjeść, ale stracił on niektóre swoje właściwości. Pamiętajmy, żeby nie kupować zbyt wielu produktów, które mają krótki termin przydatności, bo prawdopodobieństwo, że je wyrzucimy jest bardzo duże.
Kiedy przyjdziemy ze sklepu warzywa układamy w dolnej szufladzie lodówki, a wędliny przekładamy do pudełka. Warto też przechowywać żywność w woreczkach próżniowych, wtedy przedłużymy ich świeżość. Jeśli przygotowaliśmy zbyt dużą ilość jedzenia, wtedy najlepiej je zamrozić. Zanim cokolwiek wyrzucimy do kosza dobrze się zastanówmy, bo być może resztki da się jeszcze wykorzystać.
Komentarze