Jedna z firm przeprowadziła badania pn. "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków", z których wynikało, że aż 63% respondentów odczuwa głód w pracy, a niemal 75% spośród tych osób stwierdziło, że uczucie głodu wpływa negatywnie na ich efektywność. Okazało się, że dieta badanych była uboga w składniki odżywcze i niezbyt zróżnicowana.
W pracy spędzamy dość dużo czasu, dlatego nasze nawyki żywieniowe nie są obojętne dla jej efektów. Wybór żywności w miejscu pracy najczęściej padnie na taką, do której mamy szybki dostęp. W większych zakładach to pracodawcy decydują, czy ustawić dystrybutor ze słodyczami czy owocami, warzywami lub zdrowymi przekąskami typu orzechy.
- Jak pokazują wyniki badania, aż 46% pracujących Polaków zaczyna nieefektywnie dzień z powodu zbyt późnego jedzenia śniadania, a dodatkowo 16% nie spożywa drugiego śniadania. Zdrowa osoba powinna zjadać 3-5 posiłków w ciągu dnia. Umożliwia to utrzymanie optymalnego poziomu energii i efektywniejsze zarządzanie nią. Odstępy między posiłkami np. pierwszym i drugim śniadaniem nie powinny być większe niż 3-4 godziny. Zapobiega to spadkom poziomu glukozy we krwi, które mogą skutkować zaburzeniami koncentracji w pracy, ospałością oraz rozdrażnieniem - wyjaśnia Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny.
Do głodu dochodzi często nieodpowiednie nawodnienie organizmu. 50% pracujących Polaków nie wypija dostatecznej ilości wody w ciągu dnia, co wywołuje problemy m.in. z koncentracją, bóle głowy, ospałość. Może również prowadzić do nadużywania kawy i podjadania. Powinniśmy wypijać ok. 2 litrów wody dziennie.
Aż 52% osób wybiera w pracy za przekąskę słodycze. Tymczasem lepsze są warzywa i owoce. Dostarczają dużo witamin, składników mineralnych, błonnika i wody oraz niewiele kalorii. Jedyną wysokokaloryczną przekąską, którą warto polecać, są orzechy - zawarte w nich substancje wspomagają układ nerwowy, doskonale wpływają na pracę mózgu, pamięć i koncentrację. To doskonała przekąska w pracy.
Komentarze