Składniki:
na ciasto
300 g mąki pszennej
160 ml letniej wody
1/2 łyżeczki oleju ryżowego
1/2 łyżeczki curry
szczypta soli i imbiru
farsz:
1 opakowanie mrożonki chińskiej
kawałek korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
do smaku: sos sojowy, ostra papryka, curry
olej sezamowy
dodatkowo: garść pokrojonego szczypiorku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, lekko podsmażamy, dodajemy opakowanie mrożonki i smażymy. W międzyczasie dodajemy pozostałe przyprawy. Studzimy. Zagniatamy jednolite ciasto, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na kilka minut. Blat oprószamy mąką i wałkujemy, wycinamy cienkie placki. Do środka każdego nakładamy farsz i zlepiamy tak, żeby utworzyć sakiewkę. Kiedy wszystkie pierożki są gotowe, na patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Układamy na nim pierożki jeden przy drugim. Po 3-4 minutach sprawdzamy, czy sakiewki od spodu są już przyrumienione. Jeśli tak, to ostrożnie wlewamy na patelnię 3/4 szklanki wody i przykrywamy. Dusimy około 5 minut. Gotowe pierożki posypujemy szczypiorkiem i podajemy z sosem sojowym.
Komentarze