Czekoladowe z nutą kawy
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
50 g śmietany 30%
75 g masła
1 łyżka miodu
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
4 łyżki kakao
szczypta mielonej kawy
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy śmietankę z miodem i kawą. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż masa będzie płynna i jednolita. Kiedy wystygnie dodajemy do niej masło i mieszamy. Całość przekładamy do małej miski i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie łyżką formujemy pralinki, obtaczamy je w kakao wymieszanym z kawą i układamy w małych papilotkach. Przechowujemy w lodówce.
Białe adwokatowe
Składniki:
6 łyżek ajerkoniaku
300 g białej czekolady
50 g masła
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy ajerkoniak i podgrzewamy go na niewielkim ogniu. Kiedy będzie się gotował zdejmujemy z ognia i dodajemy do środka 200 g czekolady oraz masło. Mieszamy, aż masa będzie jednolita i przelewamy ją do miseczki. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli masa nie stężała w tym czasie, zostawiamy ją jeszcze w lodówce. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pozostałą czekoladę. Z adwokatowej masy formujemy pralinki, które polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze