Składniki:
około 1 kilograma mąki (połowa pszennej, połowa żytniej)
200 g margaryny
500 g miodu naturalnego
200 g cukru
3 jajka
1 szklanka mleka
40 g sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do pierników
powidła śliwkowe lub marmolada
Przygotowanie:
Miód przekładamy do garnka, dodajemy margarynę i cukier. Umieszczamy na palniku i grzejemy, aż całość się rozpuści. Studzimy, dodajemy jajka, przyprawę do piernika oraz mleko z rozpuszczoną w nim sodą. Dokładnie wyrabiamy ręką ciasto, wkładamy do foliowego worka, zawiązujemy, a następnie umieszczamy w kamiennym lub innym garnku. Odstawiamy na trzy, cztery tygodnie w chłodne miejsce.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, które rozwałkowujemy i pieczemy na osobnych blachach. Upieczone blaty przekładamy powidłami lub marmoladą
Całość przygniatamy na kilka godzin książkami, żeby dobrze się złączyła. Piernik polewamy lukrem lub polewą czekoladową i ozdabiamy według uznania.
***
Zamiast kupować przyprawę do piernika warto zrobić ją samemu. Wystarczy w moździerzu bardzo dokładnie utłuc kawałek kory cynamonu, kilka nasionek kardamonu, pieprzu, ziela angielskiego, goździków oraz gwiazdkę anyżu i trochę suszonego imbiru. Żadna sklepowa przyprawa nie będzie miała tyle aromatu, co ta przygotowana w domowym zaciszu.
Komentarze