Składniki:
170 g masła
170 g gorzkiej czekolady
4 duże jajka
400 g cukru
150 g mąki tortowej
1 szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
dodatkowo:
precelki
lentilki (najlepiej czerwone i białe)
4 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i połamaną czekoladę. Żółtka ucieramy z cukrem i esencją waniliową na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. Dodajemy mąkę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy je ok. 35 minut w temperaturze 180 st. Studzimy. Chłodne ciasto kroimy na trójkąty. Rozpuszczamy czekoladę i przyklejamy poszczególne elementy: z precelków robimy rogi, z lentilek oczy i noski.
Komentarze