Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
500 ml śmietany 36%
1 galaretka cytrynowa
skórka z jednej cytryny i sok z połówki
1 roztrzepane białko
cukier
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości 1 cm (długość zależy od tego, jak duże mamy foremki). Zawijamy je na foremkach na rurki, smarujemy z jednej strony białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu staramy się od razu zdjąć je z foremek. Galaretkę wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą (niecała szklanka). Studzimy i czekamy aż stężeje. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku (ok. 5 łyżek). Dodajemy skórkę i sok z cytryny, a także stężałą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią rurki.