Składniki (na dwie tortownice o średnicy 26 cm)
ciasto:
500 g mąki
pół kostki drożdży
75 g cukru
200 ml mleka
1 duże jajko
75 g roztopionego masła
skórka z jednej pomarańczy
nadzienie:
140 g brązowego cukru
1,5 łyżki cynamonu
50 g masła
+ 1 jajko
+cukier puder i sok z pomarańczy na lukier
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy odrobiną ciepłego mleka, posypujemy łyżką cukru i mąki, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, skórkę z pomarańczy, wlewamy chłodne, roztopione masło i mleko, dodajemy jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkowujemy je na stolnicy na prostokąt. Smarujemy masłem. W miseczce mieszamy brązowy cukier z cynamonem i posypujemy ciasto. Zwijamy je w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na plasterki o grubości 1-1,5 cm. Układamy je w okrągłej formie, zostawiając pomiędzy pojedynczymi plasterkami odrobinę luzu. Kiedy nasza tortownica jest już wypełniona, znowu odstawiamy ciasto na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Zanim włożymy ciasto do piekarnika, smarujemy je rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 st. Wystudzone ozdabiamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy.