Składniki:
30 dużych liści winogron
szklanka ryżu
500 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
pęczek natki pietruszki
1 łyżka mielonego kminu
sól, pieprz, czosnek w proszku
oliwa
Przygotowanie:
Płuczemy liście i obcinamy ogonki. W garnku zagotowujemy litr wody i dodajemy łyżkę soli. Kiedy woda będzie się już gotować, przez kilka sekund blanszujemy liście (zmienią kolor i staną się miękkie). Zanurzamy je w zimnej wodzie przez kilka sekund i odstawiamy na miseczce. Ryż gotujemy według przepisu. Cebulę kroimy na drobną kostkę i smażymy na oliwie, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia dosypujemy kmin. Ugotowany ryż łączymy z posiekaną natką pietruszki, cebulą i surowym mięsem, doprawiamy do smaku.
Na pojedynczym liściu wykładamy 2 łyżeczki nadzienia i zwijamy jak tradycyjne gołąbki z kapusty. Jeśli wszystkie sztuki są już gotowe, musimy je ugotować. Można to zrobić na dwa sposoby: na parze przez 10 minut lub w garnku z grubym dnem. Jeśli wybieramy drugi sposób, wtedy pamiętamy o tym, żeby dno garnka wyłożyć liśćmi winogron. Następnie układamy nasze mięsne pakunki, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy przez 15 minut.
Gotowe gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub oliwą.
Komentarze