Składniki:
na ciasto
- 200 gramów gorzkiej czekolady
- 200 gramów masła
- 250 ml mleka
- 150 gramów mąki pszennej
- 3 średnie jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 70 g kakao
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na krem
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 gramów serka mascarpone
- 3 łyżki cukru
dodatkowo
- truskawki
- czekoladki
- listki mięty
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy tak długo, aż się rozpuści. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy do momentu, aż otrzymamy gładki i jednolity sos. Studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek. Do przestudzonego sosu dodajemy jajka i cukier, mieszamy. Następnie dosypujemy suche składniki i łączymy w jednolitą masę. Wylewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia (nasza miała 24 cm średnicy). Pieczemy około 35 minut, w temperaturze 175 stopni, aż do suchego patyczka. Jeśli góra jest już spieczona, ale środek nadal jest mokry, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i czekamy kilka minut, aż całe się dopiecze. Studzimy.
Kiedy ciasto jest już chłodne, kroimy je na dwie części. Ubijamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy, słodzimy do smaku. Na jeden blat ciasta rozkładamy część białej masy, przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy resztę masy. Umyte i osuszone truskawki kroimy na kawałki i układamy na śmietanie. Czekoladki łamiemy na połówki i wciskamy między truskawki, całość odstawiamy do lodówki. Ciasto przed podaniem dekorujemy listkami świeżej mięty.
Komentarze