Składniki:
- pierś z kurczaka
- dwa ząbki czosnku
- ziarenka pieprzu
- mała papryczka chilli
- skórka z limonki
- odrobina oleju
- 100 g porzeczek
- łyżeczka brązowego cukru
- plasterek masła
- łyżeczka octu winnego
- 50 ml wytrawnego czerwonego wina
- opcjonalnie:goździki, bazylia
Przygotowanie:
Pierś myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W moździerzu rozcieramy czosnek, goździki, skórkę z limonki, kilka listów bazylii i olej. Papką obtaczamy kurczaka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso układamy na blaszce i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie robimy sos. Na patelnię dajemy masło i cukier, kiedy nabiorą złotego koloru dodajemy porzeczki, ocet i wino - dokładnie mieszamy. Kiedy porzeczki będą miękkie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli - ilość zależy od tego, jak ostre jedzenie lubimy. Gotujemy kilka minut, aż płyn odparuje i uzyskamy gęsty sos. Gotowy wylewamy na półmisek, a na niego układamy kawałki kurczaka. Całość zdobimy świeżymi porzeczkami i świeżymi ziołami.
Komentarze